Huizenprijzen blijven stijgen in 2022

Huizenprijzen blijven stijgen in 2022

8576 AI 1 Artist Impression
Huizenprijzen blijven stijgen in 2022

Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het wel over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven. 

  • Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 11,5%.
  • De meest recente verwachting van ABN AMRO is een prijsstijging van 5%
  • De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht een prijsstijging van 5,5%


Met deze percentages zouden we gewoonlijk niet snel van ‘afkoeling’ spreken. We hebben echter twee uitzonderlijke jaren op de huizenmarkt achter ons. Daarin stegen de huizenprijzen eerst met 7,8% en dit jaar naar verwachting nog eens met 14%. Zie ook onderstaande grafiek.

Daarmee vergeleken kunnen we dus stellen dat de huizenprijzen in 2022 naar verwachting iets minder hard stijgen.

De afvlakking van de huizenprijsstijging in 2022 heeft deels te maken met betaalbaarheid.

Een koophuis kost nu gemiddeld 410.000 euro. Dit is voor een starter al lang niet meer haalbaar. Maar ook steeds meer huizenbezitters lopen tegen hun financieringsgrens aan. Dit terwijl zij toch vaak een flinke overwaarde hebben opgebouwd.

De Nederlandse huizenmarkt is al krap. Wanneer ook de doorstroming van huizenbezitters naar een duurdere woning stopt, wordt het aanbod nog beperkter. Potentiële kopers kunnen momenteel kiezen uit 1,4 huizen, blijkt uit de krapte-indicator van NVM.

Rabobank gaat er dan ook vanuit dat het aantal verkochte koophuizen in 2022 met 8,6% daalt, ABN AMRO houdt het voorlopig bij een daling van 5%.

De hoge huizenprijzen en een beperkt aanbod kan het sentiment op de huizenmarkt schaden. Als steeds meer potentiële kopers afhaken, kan dit een verdere afvlakking van de huizenprijzen in 2022 zorgen.

Bron: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/verwachting-huizenmarkt-huizenprijzen-in-2022