Wat zijn de voor- en nadelen van een Prefab woning?

Wat zijn de voor- en nadelen van een Prefab woning?

A988 Impressie 2 20190920
Wat zijn de voor- en nadelen van een Prefab woning?

Prefab bouwen is goedkoper dan een huis van de grond af aan zelf bouwen, maar waarom kiest dan niet iedereen voor prefab? Zoals gezegd heeft prefab voordelen en nadelen, en deze moet natuurlijk wel aansluiten bij de eisen en wensen die je stelt aan je huis. Hieronder zie je de voordelen die prefab bouwen je geeft

 1. De bouwtijd met prefab is veel korter dan een woning laten bouwen vanaf de grond. Het kan zelfs al binnen 6 weken!
 2. Doordat het bouwen minder lang duurt, hoeven de vaklieden minder uren te maken. Wat resulteert in minder kosten.
 3. Je bent met een Prefab woning goedkoper uit dan met een nieuwbouw woning.
 4. Prefab elementen worden gemaakt in een fabriek. Hier is een uitstekende controle op de kwaliteit van elementen. Een ander bijkomend voordeel is dat slechte weersomstandigheden niet veel roet in het eten kunnen gooien. De prefab elementen worden namelijk onder perfecte omstandigheden geproduceerd.
 5. Je kunt zelf je indeling van de kamers bepalen en de ramen en afwerking kiezen. Misschien is het beeld van prefab dat je niet zo veel kanten op kunt, maar dat is zeker niet waar. Natuurlijk heeft het zijn beperkingen. ronde muren wordt bijvoorbeeld lastig, of erg duur.
 6. Prefab woningen hebben over het algemeen goede isolatiewaarden en zijn degelijk gebouwd.
 7. Je weet vooraf de kosten van een prefab woning, waardoor je niet voor verassingen komt te staan. Bij een nieuwbouw woning lopen de kosten vaker wel dat niet hoger op dan gecalculeerd.
 8. Vaak zijn er wel voorbeelden van prefab huizen waar je kunt gaan kijken. Je weet dus precies wat je gaat krijgen.

 

Prefab bouwen heeft dus best wat voordelen. Zeker op het gebied van tijd en kosten. Maar natuurlijk heeft ook prefab zijn keerzijde. Die staan hieronder vermeld.

 1. Als alle elementen eenmaal gemonteerd zijn, is het haast onmogelijk om daar nog aanpassingen aan te doen tijdens de bouw.
 2. Ook als je later bijvoorbeeld nog een aanbouw wilt doen, kan dit een moeilijk verhaal worden. Natuurlijk, alles is mogelijk, maar het zal geen eenvoudige opgave worden.
 3. Een prefab huis is over het algemeen wel goedkoper, maar de transportkosten zijn veel hoger dan normaal. Ook moet je er rekening mee houden dat het met een grote oplegger moet komen en dat de vrachtwagen bij de bouwplaats kan komen.
 4. Je hebt ook altijd een kraan nodig om de elementen op de plaats te hijsen.
 5. Alles moet van tevoren helemaal uitgedacht zijn, omdat er tijdens het bouwen niets meer gewijzigd kan worden. Je moet dus al weten waar de leidingen komen, waar de stopcontacten komen, etc.
 6. Je moet zeker weten dat alles klopt. Als de fabriek eenmaal aan het produceren is, kun je niets meer veranderen.
 7. Prefab geeft je heel veel ontwerp mogelijkheden, maar is natuurlijk wel beperkter dan een regulier nieuwbouw huis bouwen.

Bron: https://www.architectdirect.nl/nieuwbouw/prefab-woning/